Skip to main content

Uitgevoerde projecten

Stichting Vrienden van de Heilige Nicolaaskerk te Lettele

Lettele 75 jaar bevrijd

In het kader van Lettele 75 jaar bevrijd verscheen het boek ‘Geen grip meer - Oorlog in Lettele - door de ogen van Marie Groot Koerkamp’, geschreven door Marion Kogelman. De stichting heeft een financiële bijdrage gegeven voor het uitgeven van het boek.

Over het boek:
Marie Groot Koerkamp woonde in de Tweede Wereldoorlog op de boerderij, midden in Lettele. Aan de Bathmenseweg, achter het kerkhof. Samen met haar man Tone en hun vijf kinderen. Tijdens die jaren houdt ze een dagboek bij, waarin ze nauwgezet de oorlog in Lettele beschrijft. En het dagelijkse leven op de boerderij.
Met de dag worden ze in hun vrijheid beknot. Zelfs de opbrengst van het melken en dorsen wordt door de bezetter gecontroleerd. Marie verliest de grip op haar leven. Vooral wanneer er op het eind van de oorlog Duitse soldaten bij hen thuis verblijven. Er wordt flink geschoten rondom de boerderij en de ‘beste kamer’ wordt ingericht als operatiezaal.
Kleindochter Marion vond enkele jaren geleden het dagboek van oma. Ze volgde de voetsporen van oma Marie en dook in de oorlogsgeschiedenis van Lettele, nu 75 jaar geleden.
Het boek ‘Geen grip meer’ is het verhaal van haar oma. Een verhaal over angst, armoede en het verlies van autonomie. Maar ook een verhaal over hoop!